Kreta Historier fra Karen

Historier fra det daglige liv på Kreta.

Af Karen Helsted

Her Karens tidligere beretninger om det daglige liv på Kreta fra Landsbyen Maroulas 

I dag havde jeg købt et stort brød fra brødsalget på nationalvejen ved Vrisses, som er lavet i en gl. stenovn, og givet dette til Kartina som er 70 år, enke og pensionist. Med strålende øjne, tog hun imod brødet med protestens stemme over, at jeg igen i dag, ikke ville lade hende betale de 2 euro for brødet.

Med hastige skridt gik hun hjem med brødet i favnen - og jeg vidste, at nu skulle hun hjem og lave sit og i øvrigt, mange andre kretenseres favoritmåltid: En skive brød med salt olivenolie og friske skiver med hvidløg...

Velbekommen!

Goddag - Godaften - Godnat - Godmorgen

Ja vi kender alle til disse måder, at ønske hinanden noget godt på - og grækerne begrænser sig ikke blot til disse "gode ønsker" men i høj grad ønsker også hinanden hver mandag" God uge" samt hver den 1. måneden - "God måned"; Derudover er det meget vigtigt, hvem der som den første, træder ind af ens dør den 1. i måneden - der er helt bestemt for, om man får en god måned.... eller ej?

Vægtafgift!

Hmm, det er i bogstaveligt forstand en afgift, der endnu den dag i dag, findes i Grækenland! En gang om året får alle som ejer en vægt, som bliver brugt til at veje alverdens varer til salg, besøg af en person fra kommunen, som opkræver denne afgift kontant. Man betaler 50 kr. om året i afgift pr. vægt. Mange bønder har endnu en af de gamle vægte - som egentlig blot er en jernkæde med et vægtlod på, samt med nogle kroge til at hænge især friskslagtet kød. Disse vægte skal der også betales afgift på, og har man flere vægte, ja så betaler man også for disse. Officielt er afgiften lavet pga. den udgift, der er i forbindelse med, at checke om vægten nu også vejer rigtigt, men dette er ikke altid lige noget, som afgiftsopkræveren husker at gøre...

Så er det snart tid til olivenhøst!

Dog er olivene stadigvæk grønne og dermed umodne - men disse kan bruges til syltning. Min søn Valandis ser en sjov opgave i dette - og derfor plukker han i disse dage de grønne oliven - og derefter med en sten - giver olivene "et såkaldt gok" således at disse revnes. Derefter kommer de i vand - som udskiftes hver dag i ca. 5 dage - så al den bitre smag forsvinder. Til sidst lægges de i vand med citron og salt samt et krydderi der minder om anis.

Hvordan laver min svigermor yoghurt 

Jo! får eller gedemælken koges, og derefter afkøles den indtil man kan have pegefingeren i mælken og tælle til 10 uden at brænde sig, hvorefter en lille kop yoghurtkultur røres grundigt i, dette dækkes til et døgns tid, hvorefter det er den hjemmelavede yoghurt, som grækerne nyder med honning eller til, at lave den kendte tzatziki - med hvidløg og agurk.

Nu er efteråret så småt begyndt, at banke på døren

Igen skal man begynde, at tænde lidt op i de græske hjem - hvad man i øvrigt ikke har gjort siden april måned. Dog er det mest om aftenen i denne tid, at der tændes op - og mange har efterhånden fået centralvarme, som især i landsbyerne bruger et granulat fra olivenresterne som brændsel eftersom, at det er det mest økonomiske. Så mon ikke man kan sige, at oliventræets frugter bliver fuldt udnyttet, i det først bliver der presset til selve spiseolien, og af disse rester laves så en grovere olie, som ikke bruges som spiseolie, og af resterne fra denne, laves så granulatet, som bruges til opvarmning...

Nu er det snart tid til at lave Kretas nationaldrik raki!

De fleste har nu i denne tid plukket druerne og laver så vinen, hvorefter de tager resterne af skallerne og placerer i store bøtter, hvor det står et par uger - hvorefter det kommer i et af Kretas mange destillations apparater og bliver til den populære drik raki. Så, hvis man er på Kreta i oktober måned, gå ikke glip af denne oplevelse -blot tag til en af Kretas mange landsbyer - og man vil hurtigt blive inviteret til en smagsprøve af den varme nybryggede raki.

Mange af Grækenlands børn og unge skolestrejker i disse dage!

På min datter Elenis skole, er man f.eks. utilfreds med toiletforholdene - der er blot de gamle slags toiletter "med et hul i jorden" som ikke bliver holdt tilfredsstillende rene. Er det regnvejr - er der ikke nok plads til, at skolens 250 elever kan være i tørvejr i frikvartererne hverken ude eller inde - samt bliver alle gymnastiktimerne aflyst, når det regner pga manglende inde faciliteter. Hvordan strejker eleverne så? jo - de lukker alle skolens porte med store jernkæder således, at ingen kan komme ind på skolen.....Dette er i disse dage hverdagskost på især skolerne for 7-9 klasse rundt omkring i Grækenland....

De græske tandlægers standard kan jeg kun rose!

Dog er et sådant besøg noget mere tidskrævende - Det langsomme græske tempo viser sig nemlig også ved et sådant besøg! F.eks. - sidst jeg var til tandlæge, kom min tandlæge en halv time for sent, idet hun havde været på det lokale marked for, at købe tøj - så den første tid gik med, at hun holdt alle de forskellige tøj dele op foran sig, som jeg så skulle fortælle om passede til hende... Derudover står døren altid åben indtil klinikken og dvs., at der oftest er en del trafik af forskellige mennesker, som kommer ind og skal tale med hende om dit og dat medens jeg sidder med åben mund og får lavet mine tænder.

Sågar en sælger af forskellige tandlægeinstrumenter har en af gangene, holdt salgsdemonstration foran mit "åbne gab "og tandlægens fulde opmærksomhed.

Olivenhøst på en speciel måde

I et af de græske morgen tv programmer, kunne man forleden se en 75 årig sortklædt enke oppe i et af de mange oliventræer, som er i Athens centrums gader. Herfra fortalte hun med glædestrålende øjne, at hun nu i 30 år havde samlet oliven fra træerne i Athen, som hun fik lavet til olivenolie og forærede til hendes børn og børnebørn. Sidste år blev det til 1.5 tons oliven og i alt 300 liter olivenolie. Kommunen har indtil nu ikke blandet sig og heller ej krævet procenter af olien - men de er da velkomne - som den gamle dame udtalte - "bare jeg får lov til, at samle oliven, som jeg altid havde gjort i den kretensiske landsby, hvor jeg er født og opvokset". Helt uden problemer, er det dog ikke, idet hun jo skal lægge net under træet, inden hun kravler op i træet og slår på grenene således, at olivenen falder ned. For ikke nok med, at net bliver lagt ud på fortovet, men hun er ofte nødt til, at brede et net ud over en parkeret bil i vejkanten. Tit får hun dog ros for sin indsats fra den forbavsede bilejer, der kom tilbage fra et ærinde. Og fra mange græske ældre mænd, som i øvrigt er kendt for, at flirte indtil de når graven, har hun måtte høre mange bemærkninger om, hun dog ikke kunne tage en nederdel på i stedet, når hun sidder så meget oppe i træerne, hvortil hun svare dem -at hun vist ikke har så meget mere de kan kigge på...

Kalenda

I dag går alle græske børn fra hus til hus og synger en græsk julesang "Kalenda". I gamle dage gav man bl.a. lidt olivenolie til de syngende børn og senere hen gik man over til, at give julekager og i dag er man helt gået over til, at give penge. Græsk jul holdes den 25 december, hvor man spiser kalkun og/eller lam, som for de mange fastende grækere, er det første kød de får i 40 dage.

Der findes 2 slags julekager, som alle græske hjem har til, at byde gæster. Den ene slags er med kanel -nellike - olie - valnødder - raki - appelsinsaft, det hele overhældes med sirup og hakkede nødder. Den anden slags er med masser af hakkede mandler, smør, kanel, cognac og masser af flormelis ovenpå når de er bagt.

Julemanden kommer egentlig først til nytår, hvor det jo er helgen Vasilis dag, som har samme navn på græsk for julemand. Dog er man i de sidste år, begyndt at finde julemanden frem i juledagene. Også juletræer har indtaget plads i mange græske hjem - dog mest af plastik, idet Grækenland ikke selv har mange grantræer til dette formål.

Karen ønsker alle en rigtig dejlig jul!

Jesus dåb

På fredag den 6 januar er det helligdag i Grækenland! Udover at det er helgen Theofanas dag, er det også den dag, hvor man mener, at Jesus blev døbt i Jordan floden. Over hele Grækenland vil præster være, at finde ved havet og havne, hvorfra de kaster et kors i vandet, som ihærdige grækere kaster sig ud i havet for, at finde og bringe op til overfladen igen. Og det er naturligvis en stor ære, at være den heldige, der bringer korset op igen! Mange fiskere med deres små og store både vil blive velsignet med helligt vand af præsten - så det er ikke uden grund, at denne dag også bliver kaldt velsignelsens dag med vand.

Nu er det tiden, hvor vores får læmmer!

Min mand Michalis går jo tur med fårene hver dag, især denne tid, hvor der er en del grønt, som de kan spise. Når de små lam kommer hoppende med, er det ikke altid nemt for moderen, at holde styr på den lille størrelse og slet ikke, hvis man er førstegangslæmmende. For så ved fåret ikke, at lægger det lille lam sig til, at sove ude på et af de grønne områder, hvad de ofte gør og når Michalis pifter, at nu skal vi hjem igen, så ved de førstegangslæmmende ikke, at så puffer man til sit lam, så det kan komme på benene igen og med hjem. Næh - de førstegangslæmmende mødre, står pænt og venter på, at lammet vågner af sig selv - medens alle de andre går hjem - og Michalis finder så ud af det manglende får med lam, når alle er kommet hjem og bliver talt. Så er det ud igen for, at finde mor og barn - og det er ikke altid nemt - for der er mange skrænter og træer som gemmesteder. Og selvfølgelig er det Michalis der må vække lammet for, at få moderen med sig hjem igen.

Min datter Elenis danske stil, da hun var 10 år

-om hendes farmor og mormor samt blev hun bedt om, at skrive hvad den største forskel var mellem de to.


Min farmor bor ovenpå vores hus og hun går næsten aldrig ud. Hun laver ost som vi sælger i vores Taverna om sommeren. Hun tager kun sort tøj på fordi at det skal man når ens mand dør hernede. Hun har aldrig klippet sit hår, men hun ser alligevel meget flot ud. Hun har ikke noget badeværelse, så når hun skal i bad, så varmer hun vand i en badebalje og så vasker hun sit meter lange hår. Hun vasker også tøj i hånden. Hun går næsten altid i kirken men kun næsten. Jeg elsker at gå derop om morgenen, og få kaffe og hygge mig med hende.

Min mormor er rigtig sød og hun bor ikke så langt fra søen, når jeg er der så går vi ned til søen og giver ænderne mad. Vi går i byen sammen og vi ser naturfilm sammen. Hun er meget sød og vi har det godt sammen og vi spiller spil på computeren, nogle gange sover jeg hos hende og det er meget sjov. Vi går mange ture sammen alle mulige steder.

Der er en stor forskel på min farmor og mormor og det er at min mormor har kort hår og min farmor har langt.

I dag nød jeg min kaffe udenfor i solen og de 20 grader

-som vi havde i dag - efter mange dage med regn og 10 grader. Som jeg sad der, kom min mand tilbage fra sin gåtur med fårene og måtte fortælle mig, at senere ville det blive regn og koldere vejr, idet fårene i dag havde spist af den vilde oregano - og det gør de kun når det bliver koldere, da denne krydderurt (samt salvie) varmer kroppen. Jeg kiggede op på den skyfrie solhimmel og mente nok, at fårene ikke var så kloge endda.1 time senere måtte jeg i hast tage alt vasketøjet og diverse sommervejrs ting ind, da det pludselig begyndte, at blæse kraftigt og regnen kom ligeefter.

Hønen der ikke ville slagtes

Engang skulle min mand slagte en af vores 20 høns - og på det tidspunkt blev der blot lagt et enkelt æg om dagen af sandsynligvis den samme høne. Hønen som skulle slagtes - kom i en såkaldt "ventetønde" indtil diverse slagteredskaber var fundet frem. Da min mand kom tilbage - havde "ventehønen" lagt et æg og han blev klar over, at dette nok var den eneste der lagde æg af hele flokken og satte den tilbage i stalden og tog en anden høne istedet.Nogen tid efter - skulle vi så have slagtet 2 høns - og igen kom disse i "ventetønden" og da min mand kom tilbage var der igen et æg. Efter grundig undersøgelse i både den ene og anden ende, satte han den ene høne tilbage igen i stalden. Uden tvivl har den kloge høne forstået, at lægger man et æg - så slipper man for, at blive græsk hønsesuppe!

Idag da jeg kørte hjem fra Chania mod Rethymnon

-i øsende regn og kulde -tiltider hagl -havde jeg ikke regnet med, at brødsalget fra den gamle hvide bil udenfor byen Georgioupolis var åbent. Men jo, den ældre mand havde skam lavet et "lille hus" af plastik og med en lille jerntønde, hvori han havde tændt et mindre bål,sad han derinde med sin avis.I den varme sommertid har han et lille hus af strå - og ligesom om vinteren er det her han spiser, læser og sover siddende på sin plasticstol. En ugentlig fridag er der dog om søndagen, hvor sønnen tager sig af brødsalget. Han virker ikke som om ,at han ville skifte dette ud, med en rigtig brødbutik - men jeg vil huske at spørge ham næste gang!

Gadaffivind

Igår og efter hvad metrologerne siger igen på tirsdag - har vi den lokalt kaldte "Gadaffivind" på Kreta som kommer fra syd. En varm vind som denne gang er så kraftig,at en masse fint sand følger med vinden.Igår kunne man slet ikke se himlen for bare sand og man blev advaret om ikke, at opholde sig udenfor,hvis man i forvejen har problemer med vejrtrækningen. Idag kan vi som sagt ånde lettet op igen -og de eneste som gnider sig i hænderne i disse dage er uden tvivl bilvaskerierne på Kreta -samt også i Athen området,hvor sandet også fik himlen over Athen til at blive usynlig. De trafikale problemer mellem fastlandet og øerne fortsatte via luftvejen, i det mange fly ikke kunne lette pga sandet.

Influenzatider

I disse tider med influenza og forkølelse, er et gammelt græsk husråd,at man smøre bryst og ryg ind i sprit og er man forkølet -så suger man naturligvis dråber op i næsen også. Der er dog nogle -ikke mindst de græske mænd -der foretrækker den græske snaps raki til samme formål.

I denne weekend er der Karnevalsoptog i alle større byer på Kreta

-det største og det mest kendte er i Rethymnon, hvor folk fra nær og fjern vil tage del i festlighederne,som bla består i et optog søndag gennem Rethymnons gader.

Det er handelslivet og forskellige organisationer samt skoler der hver især som gruppe, nu i månedsvis har lavet forberedelserne for deres gruppe til, at deltage i det lange optog og fantasien har ingen grænser!

Efter optoget er der fest i hele byen til langt ud på natten.Og igen i år har karnevalet vejret med sig, idet der er lovet sol og 25 grader på Kreta hele weekenden.

 

Faste

På mandag er det så hviledag for det er "ren mandag" som er en national helligdag.Fasten starter denne dag,som jo er 40 dage inden den græske påske,og alle tager ud i naturen for, at sætte drager op samtidig med,at man har medbragt "fastende mad"der ikke indeholder kød . Her 40 dage inden den græske påske,er der mange grækere som faster.Man spiser ikke kød,samt alle produkter fra dyr som feks mælk og æg.Hvad spiser man så? udover de traditionelle grøntsagsretter,spiser man også en hel del tørrede linser og bønner som suppe. Man spiser fisk, som er i familie med blæksprutten, som ikke har blod i sig. Er man til den søde tand,nydes den græsklavede "halva" i store mængder under fasten.Den hjemmelavede halva laves af semuljegryn, som koges op med olivenolie -tilføjes evt valnødder og overhældes derefter med sirup tilføjet kanel og nelliker.Den købte er som regel lavet af knust sesam blandet op med forskellige nødder. Meget sødt!

Myrer i sukkerskålen

Selvom min mand er nødt til, at slagte en høne eller et lam af og til, så kan han ikke få sig selv til, at slå dyr ihjel uden grund. Derfor har han efterhånden fundet en masse tricks, så han undgår at slå f.eks myrer ihjel. Ofte når min mand er i sin gamle græske cafe, er det ikke sjældent, at man hører en højrøstende stemme der kommenderer myrerne væk fra sukkerskålen, når der skal laves kaffe samtidig med, at skeen bliver banket mod sukkerskålen og man kan faktisk se, hvorledes myrerne flygter væk i alle retninger. Er det om dagen og solskinsvejr sættes sukkerskålen ud i solen i et stykke tid, hvor alle myrene hastigt flygter fra solens varme stråler...

Selvom der er tradition for, at tro på mirakler fra den guddommelige verden

-så er der i det moderne Grækenland begyndt, at opstå tvivl hos en del grækere, som hellere vil have videnskabelige beviser. I disse dage er der heftige diskussioner mellem de såkaldt "Mirakeltroende" indenfor den Græsk Ortodokse tro og de "bevis troende". Man har nemlig åbnet en græsk munks grav, som døde for 15 år siden. Alle som har set den døde munk påstår, at både tøj og krop er som for 15 år siden, da han blev begravet. For de mange som kendte ham, er man ikke forbavset, i det han var et særdeles fint og hjælpsomt menneske og at hans lig er som da han døde, er en besked fra Gud om, at denne mand skal gøres til en Helgen i Grækenland. I nyere tid, er det som regel udfra et såkaldt uforklareligt fænomen/mirakel i forbindelse med et menneske, at nye helgener bliver valgt indenfor den Græske Kirke efter deres død. Den mindre "mirakeltroende" gruppe af grækere vil nu få en udtalelse fra videnskaben om, man udfra denne kan komme med en naturlig forklaring på det uforandrede lig.

Mirakler forsat

I en tidligere nyhed fortalte jeg om en munk der har skabt store diskussioner i Grækenland, idet munken nu 15 år efter sin død er "gravet"op igen og tøjet og munkens krop er stadigvæk som dengang. Dvs væsken i kroppen er væk men huden er på hele kroppen endnu. Diskussionerne er stadigvæk heftige og mange af de, som tror på, at det er tegn på, at munken skal gøres til helgen, tager til munkens grav og tænder et lys ved denne, og dette i så stort antal, at der er meterlange køer for, at komme ind til graven. De skeptiske fortsætter stadigvæk med, at indsamle oplysninger fra "eksperter" som er åbne for muligheden med en naturlig forklaring bla pga at munkens lig ikke var begravet i jorden, men har været opbevaret i en slags lukket stengrotte, som måske har været årsagen til det" uforandrede lig" samt at der ifølge vidner, var en dejlig duft ved liget.

Hver morgen kl 6.30 har vi her i huset et helt specielt vækkeur

En lille fugl sætter sig udenfor vores vindue og vi vækkes af den smukkeste fuglesang. Til vores forbavselse er det hver dag præcis kl 6.30 og forbavselsen blev ikke mindre, da vi skiftede til sommertid! Også indenfor fugleverdenen har man kendskab til denne, idet vi forsat blev vækket kl 6.30 efter ændring til sommertid.

Hvad er kretensernes favoritret?

Der er ingen tvivl om,at" Horta"som oversat til dansk hedder bladbede, er favoritspisen for de fleste kretensere. Man ser meget ofte især de ældre kvinder ude i naturen, samle disse forskelligartede bladbede, hvoriblandt der også er nogle for os kendte imellem -bla.mælkebøtten. Når de er samlet, renses de og koges, hvorefter man hælder lidt olivenolie og citron på. Af og til koger man lidt kartoffel eller courgetter med i denne populære og helt sikkert sunde ret!

Husk altid når man skåler med grækere

-at banke glasset ned i bordet inden man tager glasset til munden! Høresansen er ifølge grækerne den som også skal med, når der nydes en drink sammen, da øjnene ser - næsen lugter og munden smager og mon ikke også det er derfor vi danskere ofte slår glassene sammen når vi skåler?

Som mange måske er klar over, så opkaldes de to først fødte børn efter faderens forældre.

Derfor er der mange, som hedder det samme og dette kan naturligvis være et problem -så ofte giver man hinanden øgenavne. Her i Maroulas har vi for eksempel "lille Georgos"," Træ Georgos","Slemme Georgos" og "Tomat Georgos". Sidstnævnte har jeg personligt fundet navnet til, idet han en dag havde glemt, at købe tomater til mig som lovet og idag kalder hele landsbyen ham "Tomatgeorgos".

25-4-2006.

Da mange af jer, har været på vores dejlige landsted og har fået et personligt kendskab til alle familiemedlemmer, vil jeg hermed fortælle, at vi nu har mistet svigermor, farmor og mor Eleni. Ære være hendes minde!

Den første maj

-holdt alle grækere fri og kørte ud i naturen for at plukke blomster, hvoraf man ifølge traditionen, laver en blomsterkrans, som alle hænger op ved ens hoveddør.

 

Så er det også blevet eksamenstid her i det græske

og på onsdag skal min datter op i skriftlig gammel græsk. Består man ikke i de enkelte fag, skal man gå til eksamen i det pågældende fag igen i september - dog så både mundtligt og skriftligt. Består man heller ikke i september, skal man gå skoleåret om igen! Så der er meget stress blandt skolebørn i Grækenland.....

I dag har vi haft den meget betydningsfulde "40 dages mindedag" for min svigermors død.

Grækerne mener,at der går 40 dage fra man dør og indtil sjælen "kommer i himlen". Så i forbindelse med den almindelige søndagsgudstjeneste, dækker man et såkaldt mindebord med billede af den døde,mindebrød og et sted til lys,så alle kan tænde et sterinlys for den døde. Det vigtigste er dog den såkaldte "Koliva", som bliver uddelt i små bæger med ske til alle,når gudstjenesten er slut."Koliva" er lavet af hele kogte hvedekorn som symboliserer det "nye spirende liv" og disse blandes med sukker og forskellige hakkede nødder.Det hele placeres på en stor bakke, som pyntes med korsets tegn samt forbogstaverne på den døde. Mindegudstjeneste holdes også efter 3 og 6 måneder samt hvert år på dødsdagen, dog blot med mindebrød og ikke koliva.

Den Danske Dronning har jo netop været på besøg i det græske

-og det har de græske nationalprogrammer også sørget for, at meddele grækerne i de fleste nyhedsprogrammer. Det mest interessante som blev nævnt var, at Dronningens mand Henrik spiser hunde. Og grækerne var ikke længe om, at lave en spøg om dette, idet man mente, at så var det nok derfor staten havde indfanget de fleste hjemløse hunde fra Athens gader inden det kongelige besøg. Så nu er vi i det græske ikke kun kendt for, at lave specielle tegninger, men da også for, at have en hundespisende kongefamilie. Heldigvis er der også et par grækere som ved, at vi i Danmark laver dejligt smør og spiller godt fodbold - Hurra for det!

Når man som feriegæst er i storbyerne, vil man ofte stifte bekendtskab med tiggende børn

- enten ved salg af blomster eller ved at spille et musikinstrument. Naturligvis kan det være svært, at bedømme hvorvidt dette behov for tiggeri er ægte. I byen Rethymnon uddeler den Græsk Ortodokse kirke hver dag, et måltid mad til 50 børn. De sigøjnerbørn som jeg selv har personlig kontakt med, er der ingen tvivl om, at tiggeriet er ægte nok og disse børn kan glædes over et rigtigt måltid mad - en simpel lille genstand/legetøj eller et stykke tøj/sko.

Den populære kolde kaffe som kaldes "Frappe"

-og som nydes meget i varmen her i Grækenland er faktisk meget nem at lave! Man tager en melryster (som når man laver sovs) og putter en skefuld neskaffe i og sukker ved ønske. Derefter en smule vand og der rystes hvorefter dette hældes op i et højt glas, hvorefter der fyldes på med vand samt tilsættes mælk ved ønske. Naturligvis skal der isterninger i også -samt kaffen drikkes med sugerør pga skummet der kommer af "rystelsen". Der skal dog bruges Frappe neskaffe almindeligt instant kaffe skummer ikke på samme måde.

Basilikum er en hellig plante i Grækenland

Man mener, at have fundet jesus kors i Jerusalem,som efter sigende lugtede af basilikum. Planten bliver derfor ikke brugt i maden og salater, som vi gør i Danmark, men bliver derimod brugt i kirken af præsten, når der skal velsignes.En dusk basilikun bliver dyppet i det velsignede vand og den dyppede basilikum bliver brugt i velsignelsen af f.eks et ny døbt barn. Man ser også ofte en dusk basilikum, placeret ved en ikon i mange Græske kirker. Alle Græske hjem med respekt for sig selv, har en basilikumplante i hjemmet og denne ynder man, at ryste lidt når man går forbi den, så den kraftige og krydrede duft kan nydes.

Vil man læse lidt om det lokale Kreta,så er der på torsdag den 20/7 i Femina

-den ene af to artikler, som jeg har været med til, at lave sammen med journalisten Helene Dambo.

Costas har en lille købmandsbutik i den lille landsby Pigi

-ved Rethymnon.I over 20 år har mange nydt,at gå på opdagelse i det utrolige store udvalg i den lille butik.Altid en glad Costas og en lille sludder hver gang! Men trist er det,at se hvorledes udvalget bliver mindre og mindre -for som så mange andre lokale butikker med hygge og lokal stemning,er det ved, at nærme sig slutningen for disse butikker.Konkurrencen fra de store supermarkeder,ikke mindst det tyske Lidl,hvor også feriegæster synes nemt, at finde vejen til, gør at de små lokale butikker snart er fortid.En dyb skuffelse føler vi, som har forsøgt, at holde liv i disse lokale perler -at bevidstheden om denne problemstilling ikke er hos størstedelen, af de mange feriegæster, som ellers udtrykker stor begejstring, for den lokale nutidige græske kultur!

Rigtig mange grækere er rejst på forlænget weekend i disse dage

-da det er en meget fejret helligdag på tirsdag den 15ende august. Det er jomfru Marias dødsdag og alle butikker vil være lukket i hele Grækenland.Mange grækere deltager i gudstjenesten til ære for jomfru Maria denne dag og bagefter nyder man et måltid oftest bestående af lammekød. For mange grækere vil det være det første kød, som de får siden, fasten startede for 15 dage siden.

Den græske regering vil have flere penge i statskassen

-og derfor vil cigaretter samt mobiltelefonsamtaler stige meget indenfor de næste måneder. Allerede fra idag sælges en pakke cigaretter 0.20 euro mere og dvs en almindelig pakke koster nu 2.80 euro.

Der skal være kommunevalg i Grækenland

-i oktober måned og de lokale valgkampagner er allerede i fuld gang rundt omkring på Kreta. I et forsøg på, at få flere med til valgmøderne -ikke mindst de unge mennesker, har en lokal politiker fra Chania holdt valgmøde ved, at holde et beach Party på stranden ved Agia Marina udenfor Chania by. Fremmødet var overvældende og alle var begejstrede over den nye måde, at holde politiske kampagner på.

I morgen starter alle Grækenlands skoler igen

-efter en 3 måneders sommerferie.

Til gengæld har man hverken efterårsferie eller vinterferie i Grækenland, så den næste ferie for de græske skolebørn bliver juleferien.

I mange af de græske skoler hvor man har fra 7-9 klassetrin

-er det ganske normalt, at der også er voksne som elever. Voksne som af en eller anden årsag, aldrig fik gennemført disse klassetrin enten fordi man skulle deltage i familiens arbejde eller måske fordi man ikke bestod eksamen på de klassetrin.

Idag var jeg paa besøg hos bedstemor Sambia

-som bl.a. fortalte mig, om hendes arrangerede ægteskab for 50 år siden, som var normalt for alle piger dengang. Pigerne blev taget ud af skolen efter 6 års skolegang og derefter fandt forældrene en passende ægtemand. Sambia ville slet ikke giftes med forældrenes udvalgte, men der var ikke nogen vej udenom. Hun kom dog til, at elske sin mand efter nogle år. I dag er Sambia enke og hun sørger for, at gæster, som holder ferie i Villa Sambia, lærer den græske gæstfrihed, at kende på ægte vis! Se i øvrigt nye billeder fra denne perle!!

Hvor er bøffen med tanden?

-Dette var det store spørgsmål i et græsk morgentv - program idag. På et sygehuse ved Athen havde man efter sigende fundet en tand i en bøf serveret til en patient. De to græske studieværter forsøgte igennem interviews med et stort antal personer, som var tilknyttet sygehuset, at finde ud af, om historien var rigtig, hvad alle interviewede personer var enige om, men ingen kunne fortælle, hvor bevismaterialet bøffen med tanden befandt sig nu... Tv værterne har lovet, at fortsætte morgendagens program med en eftersøgning af bøffen.

Imorgen den 28/10 er det nationaldagen

"nej dagen"idet man fejrer Generalen Metaxas nej til Mussolinis tropper om at komme ind i landet i begyndelsen af anden verdenskrig. Dette fejres med militæroptog i hele landet...

Måske har mange undret sig over, at der i forruden på alle biler i Grækenland er klistermærker

Disse mærker er såmænd beviset for,at man har betalt vægtafgift på bilen. I dag fik jeg min årlige opkrævning på 90 euro for en Hyandai atos.


 

D. 7-11. Igår var det helgen Mixalis navnedag

-og som alle andre helgens dage, fejres de personer som har samme navn som helgenen. Hvis man ikke har mulighed for et personligt visit så ringer man til vedkommende og ønsker tillykke med navnedagen. Man har naturligvis gudstjeneste i alle de kirker, som er bygget til ære for den helgen som fejres.

Mange Skraldemænd strejker i disse dage

-fordi de i 6 måneder ikke har fået udbetalt løn fra staten. I byen Rethymnon har det sågar ført til sultestrejkende skraldemænd udenfor borgmesterkontoret. Da pengene skal komme fra Athen er det ikke muligt for de forskellige kommuner, at hjælpe de desperate skraldemænd.

I oktober måned plejer de græske landmænd, at få udbetalt eu støtte for deres produktion af olie.

Der er dog sket en eller anden fejl på administraionskontoret i Athen som ingen rigtig kan forklare hvad og hvordan om, så støtten er endnu ikke udbetalt og ingen ved om det bliver i dette år eller nogensinde, at pengene blive udbetalt til de i forvejen meget desperate landmænd, som får mindre og mindre for deres landbrugsvarer.

Xristouyenna som jul hedder på græsk

-betyder kristus(xristou) fødsel (yenna) og fejres den 25ende med kirkegang og lam-kalkun spisning om eftermiddagen. Gaver gives normalt den 1 januar, hvor det er Agios Vasillis dag -helgen Vasillis som man har givet navnet for julemanden. Derfor er det den 1 januar, at julemanden kommer med gaver ifølge traditionen, hvor man samme dag fejer helgen Vasillis som jo også er en navnedag for mange grækere...

Græsk nytår

Her er et par af de traditioner som findes i Grækenland i forbindelse med nytårsaften.

Nytårsaften kaldes på græsk ProtoXronia -Proto betyder første og Xronia betyder år. Det vil altså sige, direkte oversat "den første dag i året".

Der bages en nytårskage "Vassilopita" opkaldt efter helgen Vasilles (pita betyder kage)hvis navnedag fejres samme dag. Før kagen bages, lægges en mønt indpakket i folie i kagen, og den som får mønten er sikret et års held og lykke.


"Det første skridt"

Det anses for meget vigtigt, hvem som træder ind af hoveddøren som den første i det nye år. Et barn som den første, bringer som regel altid held og lykke. Besøger man en græker dagen efter nytårsaften er det almindeligt, at spørge om lov inden man træder ind af døren -for man kunne jo være den første.

Når klokken er 24.00 vil man i de fleste hjem slukke lyset og tænde det igen for at markerer det nye år. Mange vil hoppe ned fra en stol eller bord. Fyrværkeri har der ikke tidligere været tradition for men er begyndt, at blive brugt de sidste par år.


Kortspil

Der er tradition for at spille kort om penge nytårsaften -en aften hvor man efter sigende skulle have chance for et "nyt godt held ". Der spilles dels i de private hjem -mest den mandlige del af selskabet-samt er der de små og store lokale cafeneon der bliver omdannet til spillesteder nytårsaften.

Som regel vil ejeren hver time kræve en beløb på et par euro fra hver spiller.

Så er timeglasset ved at løbe ud for de små lokale butikker på Kreta!

Eftersom mange af jer forhåbentlig, ønsker at bevare den kretensiske kultur på Kreta som nydes på en ferie på øen, kunne det måske være fint, at sprede lidt bevidsthed om dette problem og måske have dette i tankerne næste gang man holder ferie på øen.

Vi har selv været igennem udviklingen i Danmark, hvor vi gik fra at handle hos de lokale små købmænd og over til de store supermarkeder. At en sådan udvikling på Kreta vil have langt større negative konsekvenser er der ikke tvivl om, idet Kretas hovedindtægt kommer fra turisme og hvor en stor del af denne, har valgt netop Kreta pga den lokale traditionelle kultur som bla opleves i de små lokale butikker.

Det er ingen tvivl om, at det store antal turisters indkøbsvalg har en afgørende rolle i denne udvikling.

Indtil nu har der været en naturlig følgevirkning indenfor de bla lokale dagligvarer butikker, som mærkede konkurrencen fra de mange nyopstående supermarkeder.

Nu er det så de lokale græske bageres tur, idet supermarkeder nu er begyndt at sælge brød -frossent og opvarmet og importeret, og hvis kvalitet slet ikke er til at sammenligne med det hjemmebagte bagerbrød.

Der er i denne tid store debatter i Grækenland, sat igang af de lokale bagere, i et forsøg på at gøre folk bevidste om, at køber man brød hos supermarkederne vil det varer mindre end 5 år, før alle de lokale bagere er lukket.

Debatten vil nok hjælpe, men eftersom størstedelen af pensionister i Grækenland får 220 euro (1650 kr)udbetalt om måneden er det for dem ikke spørgsmål om, at købe kvalitet men overhovedet, at kunne købe brød. Jeg mener ikke, at vi kan stoppe en udvikling men vi kan gøre vores andel, at der måske bevares en lille del af den lokale kultur som mange feriegæster nyder år efter år.

Med blot en lille gestus fra mange -kan af og til gøre en ændring!

I gamle dage

-hvor man ikke kunne købe osteløbe som idag, var det almindeligt at bonden selv lavede denne. Man fik osteløbe fra et gedekid, som man udelukkende havde givet modermælk og som ikke måtte løbe rundt for meget, så man havde det i en kasse og det blev så luftet et par gange om dagen. Det var nemlig vigtigt, at mælkens gode indholdstoffer ikke gik tabt i forbrænding af energi. Når det så var 40 dage gammelt, slagtede man kidet og dets mavesæks indhold havde så den bedste osteløbe. Man hængte mavesækken med indhold op i skorstenen og her holdt den sig i mange år.

Går man i 6-9 klasse i Grækenland må man i løbet af et skoleår kun have ialt 114 fraværstimer.

Dvs har man et rimeligt karakterniveau, må man have lidt flere fraværstimer. Overskrider man dette antal, kan man ikke få lov til, at gå op til skriftlig eksamen i juni måned, men skal vente til september, hvor man så skal op i både skriftlig og mundtlig eksamen. Der skal vises lægeerklæring for ca. halvdelen af fraværstimerne.

Det varme og tørre vej i hele Grækenland fortsætter i en tid

-hvor der normalt skulle komme en del regn!

Metrologer påpeger, at man skal helt tilbage til 1987 for at have oplevet en så tør vinter i Grækenland. På Kreta betyder det store problemer for mange bønder, som har brug for regn til deres dyrkede marker. Derudover er citrustræerne ved, at blomstre på et for tidligt tidspunkt pga de højere temperature end normalt ved denne årstid. Gennemsnitstemperaturen er i de sidste måneder på 20 grader. D. 30/1-07

Friske olivenblade blendet med vand og drukket om morgenen og igen om aftenen,

-er den nye vidunderopskrift på et sundt liv og sågar helbredelse af kræftsvulster. Der er heftige debatter mellem skeptiske læger og mennesker som påstår, at dette har en fantastisk virkning. I mange år er olivenbladene solgt i pilleform i bla Amerika og Tyskland. Mange bønder er begyndt, at plukke de friske olivenblade og sælge rundt omkring på markeder.

Som nævnt i tidligere nyhed

-er mange grækere overbevist om olivenbladenes helbredende virkning.

Min mand og mange andre fåreavlere kender et gammelt husråd om olivenblade, som iøvrigt har vist resultater hver gang. Det er når et får begynder, at blive blind, som udover at øjet får en hvid hinde -opdages ved, at det ikke er istand til, at følge de andre får. Husrådet er, at bonden skal plukke friske olivenblade og tygge godt igennem, hvorefter massen spyttes direkte i øjet på fåret. Dette har haft en mirakelvirkning i mange generationer!

Eftersom den græske påske er den 8 april i år,er den 40 dages faste inden påske nu begyndt

-for mange grækere som vælger at faste. Dvs at man ikke spiser nogen produkter fra dyr indtil påskesøndag. Ingen smør, æg, kød men istedet en masse grøntsager, linser, kikærter og skalddyr -sidstnævne har intet blod i sig og derfor kan disse godt spises af de fastende.

I de 17 år jeg har boet sammen med min græske mand Michalis

-er det endnu ikke lykkedes mig så meget som en enkelt gang, at få de nylagte hønseæg overrakt fra min mands hånd! Nej da, de bliver lagt på bord eller jord foran mig, selvom jeg står og rækker hånden ud. En gammel græsk overtro siger nemlig, at man kommer op at skændes hvis man overrækker hinanden æg med hænderne.

Ifølge en gammel græsk overtro

-skal man gå ud af den samme dør,som man trådte ind af, når man er på besøg i andres huse, for hvis man forlader huset af en anden dør, tager man hele husets gode held og lykke med sig.

Begynder man at sætte sig lidt ind i det græske sprog,vil man nikke genkendende til mange ord.

F.eks nekrolog hvor nekro på græsk betyder død. Mono (modsat stereo) betyder kun eller alene på græsk. Dog betyder det danske pigenavn Camilla udelukkende en kamel på græsk ....

Mange grækere som ikke har råd til at købe et gravsted

-bliver taget op af graven igen 4 år efter begravelsen, hvor familien renser knoglerne i vin og disse lægges i en æske som kommer ind i et knoglerum som findes på de fleste kirkegårde.

Forleden da min mand var ude at gå med fårene og deres nyfødte lam,

kom en hund farende og ville bide ud efter de små lam. Heldigvis er både lam og gedekid udstyret med et instinkt når de føler fare -nemlig at lægge sig ned og lade som om de er døde, hvad de også gjorde i dette tilfælde og hunden mistede derfor hurtigt interessen i, at jage de små lamseben..

Grækenlands medlemskab af eu, fører jævnligt til stramninger af love.

I denne tid er det kantineejerne som har mærket konsekvensen, idet disse nu ikke har fået fornyet deres tilladelser. Derfor er der nu ikke længere de 11 kantiner som har været langs stranden vest for Chania.Istedet er det nu kommunen som skal stå for ansvaret af etablering af steder, hvor man kan få en forfriskning i løbet af strandbesøget..Dette regnes med, at udføres i løbet af sommeren.

Hvordan siger grækerne nej uden at bruge ord ?

Dette var spørgsmålet i Dinkretaferies sidste nyhedsbrev, hvor man kunne vinde en middag for 2 på Taverna Katerina i Maroulas.Det rigtige svar :Et "smæld" med tungen samtidig med, at man vender øjnene imod himlen. Dog er der mange grækere der ikke gider hele dette gestushalløj, men nøjes med, at vende blikket opad et kort øjeblik eller sågar blot løfter øjenbrynene lidt...Vinderen af konkurrencen blev :Per Brønøe i Ølstykke. Et godt bud på svar på konkurrencen kom også fra Merete Andersen:De stikker armene i vejret, rynker på panden, drejer om på hælene og går deres vej!

Mange har måske lagt mærke til de meget små kapeller der står langs vejene,

hvor man kan tænde et olielys. Er der et ikon af en helgen er det som regel en tak til denne bestemte helgen og kapellet er bygget som en tak til denne, idet der typisk er sket en trafikulykke på stedet hvor der ingen omkomne var og som man så takker helgens hjælp for. Er der derimod et billede af en græker og ikke af en helgen, er det et mindested for en omkommen.

Når man har haft en hyggelig telefonsamtale,

takker man for denne ved, at sige (direkte oversat) "Det var mig en glæde, at høre dig " .

Grækerne har jo ry for, at have et afslappet forhold til tid og klokkesæt,

men det eneste tidspunkt, hvor hvert sekund er yderst vigtigt er her under valgkampen, når der i tv er møde og debat mellem de forskellige politikere. Alle politikere har lige mange sekunder at tale i og svare på spørgsmål, så derfor er der efter hvert spørgsmål fra en journalist til en politiker, en sekundviser, der viser når de 100 sekunder er gået, som man har til, at svare på hvert spørgsmål. Også journalisterne har begrænset tid til, at spørge hvert parti, så journalistens politiske holdning ikke påvirker spørgsmålenes længde og antal.

Den 15 august er en af de vigtigste nationaldage i Grækenland

-det er jomfru Marias dødsdag og mange grækere faster fra den 1 august indtil denne dag, hvor der er kirkegang og masser af mad og vin ! De fleste butikker vil være lukkede den dag -dog ikke så mange af souvenir og turistbutikkerne.

Igår startede Grækenlands skoler igen efter 3 måneders sommerferie.

Som nævnt i en tidligere nyhed, skal man gå et skoleår om igen hvis der er et fag man ikke har bestået i. På min søns skole var der 26 elever som skal gå 7 klasse om, ud af ca 80 elever. Skolerne holder iøvrigt lukket fredag og mandag idet der jo er valg i Grækenland på søndag og man bruger alle landets skoler til valglokaler...

Spilder man kaffe i underkoppen

-betyder det ifølge en gl græsk overtro, at man får penge fra et eller andet sted. Dog gælder dette ikke, hvis man selv spilder(det skal altså gøres af den der servere den!)heller ej må det gøres med vilje!

Landbyens gamle dame Argirou

-som iøvrigt er døv men hendes daglige vandring i landsbyen hver dag mangler ikke på livlige samtaler og ikke så  sjældent forlader hun landsbyhuse med et eller andet spiseligt i lommen eller sågar penge som hun har charmeret sig til ,da de 276 euro som hun får hver måned i pension ikke rækker langt.

Forleden skulle hun overlevere sin elregning til postmanden Manolis ,som kommer med post 3 gange om ugen til landsbyen og som hjælpsomt modtager regninger og penge fra byens gamle beboer og betaler disse på posthuset.

Argirous elregning var dog 5 euro mere end hun havde lagt i kurverten,hvad Manolis gjorde hende opmærksom på.Med sit charmerende tandløse smil,svarede Argirou, at Gud helt sikkert ville give ham dem tilbage på et tidspunkt.Meget modvilligt giver Manolis efter og lidt efter kommer tomatgeorgos kørerende og postmanden kalder på denne, idet han har 2024 euro til ham fra staten, da det er beløbet man får, når man har fået sit 3 dje barn.

Postmanden spørger om han skal udbetale pengene til ham eller hans kone hvortil min mand Michalis som har fulgt postmanden og Argirous elregningssamtale -siger til postmanden at han skal udbetale dem til konen for så er han sikker på at hun giver postmanden et beløb for, at bringe pengene til huset.Tanken om konens noget store gavmildhed får straks Tomatgeorgos til at sige til postmanden, at han skulle give ham de 2000 euro og at han kunne beholde de 24 euro til ham selv..På den måde forlod postmanden Manolis landsbyen med 19 euro ekstra i lommen selvom han havde betalt noget af Argirous elregning og mon ikke, at hans tro på at vorherre giver tilbage når vi giver- er blevet styrket en del ....

Så er det tid til syltning af de grønne umodne oliven!

De plukkes fra træerne og får senere et ¨gok' med en sten, så den flækkes og lægges derefter i vand som udskiftes hver dag i 4-5 dage så det meste af den bitre smag kommer ud. Derefter lægges de i en lage med citron og vand og en vild anisurt.

Den populære drik raki

-som jo netop for nylig er blevet lavet fra resterne fra vinproduktionen (det er faktisk affaldet fra denne), er ifølge mange grækere god at holde varmen med nu hvor det køligere vejr også er kommet til Kreta. Der er dog en anden drik med raki, som jeg selv holder mere af her om vinteren og det er rakomelo(melo fra meli som betyder honning) som er raki kogt op med lidt honning -nellike og kanel...Yamas!

Olivenhøsten på Kreta er nu i fuld gang!

Har man de ældre træer som ofte er fra den venecianske tid -omkring 700 år siden,skal man lægge net under træerne idet, de gamle træer ikke kan tåle, at man slå på dem for, at olivene falder ned. Man må derfor vente til vorherre blæser med vinden så olivene falder ned på den udbredte net. Derefter skal de indsamles ret så hurtigt, så de ikke tørre ind og får en ringere oliekvalitet. I løbet af en sæson, indsamler man derfor ofte disse oliven af flere omgange, efterhånden som de falder i nettet. Har man de nyere træer, (som iøvrigt er de små oliven)går man blot fra det ene træ til det andet og breder nettet ud, inden man slår på træet. De grønne syltede oliven er iøvrigt de umodne oliven og de sorte er de fuldmodne oliven. De er altså ikke som mange tror, 2 forskellige slags oliventræer.

"Jeg har spist ham"

-er direkte oversat,af en af de ordvendinger som bruges i Grækenland og som betyder, at man har opnået en slags sejr over en anden person´- f.eks når man har snuppet en parkeringsplads foran næsen af en anden og hvor man modsat kan sige at den der tog pladsen" har spist den fra mig". Dette udtryk går helt tilbage til gammel tid og stammer fra de fattige områder, hvor der skulle kæmpes for føden og tilegnelsen af denne, betød en sejr.

Får har mange vaner

-og en af disse er, at befinder de sig på en ren vej eller sti,begynder de alle straks, at efterlade deres afføring og på denne måde, kan fårehyrden ofte finde sine får igen,hvis disse er blevet vaek.

I disse influenca tider

-bruger grækerne ofte de gamle husråd. Et af disse, er brug af varme glas som sættes på ryggen et kort øjeblik og dermed trækkes forskellige dårligdomme ud af kroppen. Der er rigtig mange grækere, som har lært, at udføre dette og igennem mange generationer. Man starter med at have et opvarmningsredskab -feks en gaffel, som man beklæder med vat og derefter sprit og denne sættes der ild til. Glas på størrelse med et vinglas -varmes nu med denne flamme og sættes straks på ryggen i et kort øjeblik, hvor huden pga varmen trækkes op i glasset. Der gives derefter slip og glasset varmes igen mellem hver påsætning af glasset, indtil man har været på det meste af ryggen 2-3 gange. Hvis man er meget syg, bliver huden blålig af denne behandling. Der er idag rigtig mange grækere der føler en stor bedring efter en sådan behandling og derfor bruges "glasbehandling"stadigvæk meget.

I disse dage

-indvier man det nye år i alle private og offentlige organisationer ved, at skære den samme slags nytårskage som i de private hjem nytårsaften. En meget højtidelig process, hvor det første stykke altid går til de guddommelige magter (symbolsk altså !) og alle får så et stykke og den som finder den indpakkede mønt i kagen får held i den nye år og evt en gave fra organisationen.

I disse tider har mange travlt med deres grønstsagshaver her på Kreta

-deriblandt min søn Valandis, som blev noget sur på sneglene forleden, da han så sine grønne salatblade med mange sneglebidder. Min mand Michalis lavede derfor straks et sovested for sneglene, bestående af en masse store sten stablet i et hjørne af haven og tog alle synlige snegle og lagde dem over i stenbunken og beordrede dem til at sove godt til foråret og forklarede Valandis om, at gøre det samme med alle snegle han fandt i haven. Det var indrømmet ikke den største tillid man kunne læse i Valandis ansigt om denne metodes virke -men det vil tiden jo vise.

Grækenland har fra idag indført landesorg

-i 3 dage pga den populære Græske Ærkebiskops død her til morgen. Landesorgen bliver bla vist ved, at kirkeklokkerne i Grækenland jævnligt vil blive ringet med de næste 3 dage -en stille og langsom ringen,-en speciel klokkeringen, som man iøvrigt stadigvæk bruger i de små landsbyer ved et dødsfald således, at alle pårørende i de nærliggende områder straks kan komme og deltage i en lit de parade indtil begravelsen næste dag. Ærkebiskoppen bliver dog først begravet torsdag, hvor bla skolerne vil være lukkede.Indtil da vil der være lit de parade i den store Mitropoliske kirke i Athen, hvor alle kan komme og tage afsked med biskoppen -dette gøres bla ved at kysse hånden på biskoppen som ligger i en åben kiste. Liget af biskoppen er balsameret specielt så der ikke opstår lugte i løbet af disse dage.

Idag bliver Grækenlands Ærkebiskop begravet

-hele Athens centrum er lukket for trafik idet der vil være begravelsesoptog igennem Athens gader. Alle skoler og offentlige kontore og mange butikker er idag lukket i hele Grækenland. Den 7 feb skal der vælges en ny Ærkebiskop, men de fleste grækere er enige om at det bliver svært at erstatte den meget populære afdøde Ærkebiskop som også blandt de unge var meget populær idet han som den første Ærkebiskop "talte de unges sprog" og ved mange besøg på skoler, blev han mødt af begejstrede elever, som bla elskede hans små humoristiske anekdoter, samt ikke mindst hans meget åbne indstilling til det, at deltage i gudstjenester som man nu engang er påklædt - og ikke af nogen betydning om man kommer i kirke i mini nederdel eller piercinger, eller om kvinder er iklædt lange bukser istedet for kjole til under knæet. En meget revolutionerende indstilling i forhold til mange græske præster, der er kendt for, at bortvise personer fra gudstjenester med upassende påklædning.

I Grækenland er et gravsted belagt med cement

-på alle sider under jorden og der laves som regel endnu et gravsted af marmor ovenpå denne grav og som lukkes med 3-4 flade marmorplader lagt ved siden af hinanden. Ovenpå laves som regel et lille glasskab, hvor familien placerer et billede af afdøde samt et olielys der tændes hver gang graven besøges. Olielyset er et glas som fyldes halvt op med vand og derefter olivenolie, som lægger sig ovenpå vandet og derefter har man nogle små korkdimser med et hul i midten, hvor vægen placeres til lyset.

Så er det snart Karnevalstid i Grækenland

I det antikke Grækenland var karnevalet en fest for vinguden Dionyssos. I år falder den store Karnevalsfest søndag den 9 marts, men 3 uger forinden fejres der på forskellig vis i hele Grækenland- bla med forskellige karnevalsaktiviteter og sjov for børnene. De 3 uger er desuden en forberedelse til fasten, der begynder dagen efter Karnevalet- også kaldet ren mandag. På denne dag, er der nemlig 40 dage til påske og mange grækere spiser derfor ikke kød og i det hele taget produkter fra dyr i denne periode. Iøvrigt er det en gammel tradition, at man ikke gifter sig i fasteperioden og mange præster nægter faktisk, at gifte folk i denne fasteperiode.

Idag er det mindedag for alle dødes sjæle og i hele landet

-laver man derfor" koliva" som uddeles i kirken.Koliva er lavet af hele hvedekorn som man koger og i vandet herfra, koger man kikærtemel,kanel og sesam bla og dette blandes tilsidst med de kogte hvedekorn samt sukker og hakkede mandler.I kirken uddeles det i små kopper.

I denne weekend er det tid til det store karneval

-hvor der i mange byer vil være fest og udklædte voksne og børn i store optog gennem byens gader. Dog er det ikke den store feststemning man mærker i disse dage i Grækenland, som er præget af mange strejker, bla pga regeringens plan om, at sætte pensions alderen op, som iøvrigt er forskellig, udfra hvilket erhverv man har. Strejkerne hos de ansatte indenfor el selskabet har medført den største uro, idet de har slukket for strømtilførslen i flere timer om aftenen hver dag i denne uge og har mørklagt store dele af Grækenland og som har skabt stor vrede hos resten af befolkningen-ikke mindst de der har forretninger idet strømafbrydelsen har været i forretningernes åbningstid. Igår skete også 2 trafikuheld i Athen pga manglende trafiklys. Der planlægges flere strejker i de kommende dage og uger.

I disse tider er der en del der samler snegle

-deriblandt min søn valandis,som kom tilbage fra sin vandring i bjergene med en kurv fuld med snegle. De får så en gang mel eller rå spagetti, at spise i nogle dage indtil deres afføring er hel lys -så mener grækerne, at nu er de nogenlunde renset "indenfor" og de kan nu tilberedes bla ved først, at koge dem for sig selv og derefter koges sammen med tomat, hvidløg og løg. Ingen tvivl om at Valandis med stolthed satte sig ved middagsbordet med de tilberedte snegle -sine hjemmesyltede oliven og sine indsamlede bladbede kogt og tilsat olie og citron.

I denne tid laver min søn Valandis hjemmelavet ost af den friske fåremælk.

Mælken koges op og der iblandes citronsaft, hvorefter mælken begynder at blive a la grød -og denne masse kommes op i en lille bambuskurv med små huller i, hvor den presses sammen og vallen løber fra. Osten står derefter en dags tid, hvorefter den er så fast, at man kan skære af den. Osten kan også lægges til tørring en uges tid og derefter saltes og kommes i olie og modnes på denne måde..

Chania kommune tager nu et drastisk skridt

-for, at få især de unge grækere til, at være mere forsigtig i trafikken, da selv efter utallige oplysningskampagner, sker en del trafikuheld med især unge grækere. Det drastiske skridt er, at man nu arrangerer besøg på Chanias hospital. på bla genoptræningsafdelingen, hvor man kan møde og få kontakt med personer der har været ude for et trafikuheld. Der vil også blive vist og berettet om afdelingen, som modtager de omkomne fra trafikuheld.

Når grækerne beder ved at gøre korsets tegn

-bruger de altid 3 fingrer -tommelfingeren lægges sammen med de næste 2 fingre og man korser sig altid med højre hånd og som regel 3 gange. Tre er symbolet på treenigheden -Faderen -sønnen og helligånden.

Gamle Georgos fra landsbyen

-var vant til, at få sine indkøb skrevet på regning hos den lokale købmand og første gang han drog til Athen gik han hen for, at købe cigaretter et tilfældigt sted med bemærkningen "at det kunne bare skrives". Svaret kom tilbage," sådan gør vi skam ikke her i Athen "-hvorpå gamle Georgos forbløffet udbryder: "Sikke en god hukommelse I har her i Athen" ! -.Go Weekend her fra Kreta og 35 grader!

Der er mange kretensere der kan huske

-at man år tilbage vaskede tøj med aske. Man kogte først tøjet og derefter blev det lagt i en balje,hvor man ovenpå lagde et klæde. Derfter spredte man aske ud på det udbredte klæde og hældte kogende vand over klædet således at vandet fra asken sivede ned på tøjet. Efter sigende, har tøjet aldrig været renere end dengang...

Her på landstedet, kom et får forbi med sit nyfødte,

-lam som ikke fryser her om vinteren med koldere temperaturer -pga den tykke pels som de ifølge et gl sagn er blevet velsignet med, fordi får varmede Jesus da han blev født. Gederne derimod er ikke velsignet med denne tykke pels, da de udfra sagnet, forsøgte at stange ud efter Jesus. Derfor er en del nyfødte gedekid i årenes løb blevet varmet i vores stue tæt på pejsen på kolde vinterdage.

Når grækerne demonsterer

landmændene på Kreta vil imorgen tirsdag spærre nationalvejen ved souda i chania samt ved Iraklion for alle undtagen politi og syge. Dette er for at gøre den græske regering opmærksom på, at de bliver nødt til at sørge for bedre priser på deres landbrugsprodukter. Afspærringen varer, ifølge landmændene indtil regeringen kommer med en konkret løsning.


Landmændene har fortsat spærret nationalvejen 2 steder samt er de fra i eftermiddags kørt igennem til landingsbanen i lufthavnen i Iraklion. Som de fleste landmænd siger "vi har intet at miste" og regnestykket viser det samme, hvis man lægger tallene sammen for indtægt og udgift på de fleste landbrugsprodukte. Der er underskud, så det kan ikke længere betale sig, at høste sine produkter. Det drejer sig for de fleste om, at de låner penge til, at få mad på bordet hver dag til deres familie. Endnu er der ingen reaktion kommet fra den Græske regering på de mange demonstrationer og afspærringer af mange veje i hele Grækenland.


landmændenes demonstrationer fortsætter i hele landet samt ikke mindst på Kreta.

Nationalvejen er fortsat spærret 2 steder på Kreta. Busforbindelsen mellem byerne fortsætter dog, idet man har busser på hver side af afspærringen og passagerne går igennem afspærringen.

Formanden for landbrugsrådet i Iraklion, som også har organiseret demonstrationerne i disse dage, beordrede en opløsning af den besatte lufthavn i Iraklion igår onsdag kl 12.00 efter et døgns besættelse. Begrundelsen var at landbrugsministeret havde indkaldt repræsentanter for landmændene til møde i Athen senere på dagen for at drøfte problemerne. Meget modvilligt og med megen splittelse blandt landmændene i lufthavnen, forlod de lufthavnsområdet og flytrafikken kunne igen fungere efter, at være annuleret i et døgn. Beslutningen har dog skabt så megen utilfredshed, at der er rygter om, at man vil kræve formanden træder tilbage.

Landmændene i Chania har udtalt deres harme over, at landmændene i Iraklion har svigtet sammenholdet i den fælles kamp ved at forlade lufthavnen i Iraklion.

Idag skal der holdes møde i landbrugsministeret med repræsentanter fra landmændene (mødet skulle have været igår men blev udsat pga repræsentanterne fra Kreta ikke havde transportmulighed til Athen) og derefter vil landmændene senere på dagen, holde afstemninger om der fortsat skal demonstreres.


Der har nu været møde mellem landbrugsministeren og repræsentanter for landmændene fra hele Grækenland. Det blev erklæret at der er givet et stort millionbeløb til Grækenlands landmænd -men en præcis redegørelse for, hvad dette vil give til den enkelte landmand -samt på landbrugsprodukternes priser, kunne ministeren ikke svare på.

Hovedsagligt skal beløbet bruges til en slags her og nu hjælp og for tabt fortjeneste de sidste 2 år, hvor der bla har været mange landmænd, der har mistet deres indtægt bl.a pga branden i nordgrækenland forrige år.

En af repræsentanterne fra Chania som havde været til møde i Athen med ministeren udtalte, at han havde kontaktet en revisor og en advokat for, at få  hjælp med få et overblik, af det medbragte materiale fra Athen med de store tal fra Ministeren, men det var heller ikke lykkedes for dem, at få et klart billede af hjælpen til den enkelte landmand.

Repræsentanten sluttede sin udtalelse med at sige at det virker som om at regeringen giver landmændene salt til ægget men der er ingen æg -at de giver tallerkner men der er ingen mad....Så demontrationerne fortsætter i hele landet med flere og flere afspærrringer indtil der er klarhed over hvad hjælpen indebærer for landmanden over helt landet.


Landmændenes afspærringer fortsætter over hele landet og ved chania nationalvejen forsøger man at få det bedste ud af døgnet på nationalvejen i regn og storm. Udover at man udveksler meninger i den lange ventetid, nyder man også grillstegt kød og lokal vin som også gives gæstfrit til de mange indbyggere, der kommer til afspærringen og viser deres støtte. Forleden fik en mand lov til, at komme igennem afspærringen, fordi han skulle på fødestuen med sin kone og han kom tilbage efter fødslen og gav cognac og kager til landmændene. På fastlandet tog en kendt sangerinde til en af afspærringerne og satte sig op på en traktor og sang traditionelle græske sange til stor begejstring for de mange landmænd. I det hele taget, er støtten meget stor blandt den græske befolkning og er en positiv gestus til de mange landmænd i en lang og sej ventetid.


Der er fortsat afspærringer på Kreta og resten af landet.Det flotte tal på 500 mill euro som regeringen fortsat pointerer med store armbevægelser, er en fantastisk hjælp til alle og landmændene bør nu være tilfredse.

Landmændene er dog ikke tilfredse og slet ikke på Kreta. Efter at have gået planen igennem for de 500 mill euro er der ikke noget særligt øk at finde til den almene landmænd -og sikre morgendagens indkomst igennem landbrugsprodukter. Især Kretas landmænd skulle være glemt  hvor det især er olivenolie og appelsiner som er hovedproduktet. Der er ingen bedring på prisen for bla disse produkter, men dog en mindre bedring i feks prisen på bomuld som dyrkes i Nord Grækenland.

I et debatprogram igår på Chanias tv kanal, blev det debateret, hvor vigtigt det er, at landmændene på Kreta organiserer sig på øen og laver en kraftig indsats for selv at sælge de gode landbrugsprodukter. I øjeblikket er salget præget af mange mellemmænd og dvs feks får landmanden på Kreta 1 cent pr kg appelsiner som sælges for 1 euro i Athen. Og regeringen kritiseres for ikke at have nok kontrol med denne prisforskel. 90% af olivenolien fra Kreta bliver solgt i løs vægt til de store olivenolieselskaber på fastlandet til omkring 2 euro pr liter. Ofte bliver denne olie blandet med anden olie og solgt til udlandet. Kreta bør selv producere på flaske og sælge som olivenolie fra Kreta. Indbyggerne på Kreta må blive mere bevidste om, at købe de lokale produkter -de mange restaurenter og hotelller ligeså. Og dette er ikke kun landbrugsprodukterne men Kreta har bla deres egen sodavand og juice som bør markedføres bedre.

I debat programmet deltog bla repræsentanter for de lokale landbrugsorganisationer på Kreta samt Chanias Borgmester. Alle virkede enige om et samarbejde og en fælles indsats som alle ved vil kræve megen tid for at få realiseret på en ø, hvor der ikke er tradition for en absolut og til stadighed fælles økonomisk indsats blandt de kretensiske individualister, som ynder at gå egne veje af og til. Samtidig er der ikke megen know how indenfor landbrugserhvervet, hvad angår markedsføring af produkter indenlands og udenlands. Men som alle blev enige om, hvor der er vilje er der resultat.


Den græske regering har nu imødekommet en del af landmændenes krav bla med bedre priser på landbrugsprodukter -hvoraf størstedelen dyrkes i Nordgrækenland -bla Bomuld. Der er ingen bedre pris på produkterne Olivenolie og appelsiner som er hovedproduktionen på Kreta. Landmændene på Kreta føler sig derfor meget udelukket og behandlet dårligere end dem på fastlandet.Derfor tager Kretas landmænd til Athens landbrugsministerie på tirsdag for at gøre opmærksom på at de har glemt landmændene på Kreta.Opmærksomhed er der ikke nogen tvivl om at de får,når et stort antalt landmænd kører på færgen fra Kreta mandag aften og tirsdag morgen kører fra færgen i Pireaus og igennem Athens gader hen til landsbrugsministeret. Dette er ikke blot et par græske landmænd som laver en demonstration i athens centrum men Kretensere.

For grækerne i Athen, har kretenserne altid været meget anderledes med deres egne traditioner og temperament -lidt barske bjergmennesker der f.eks bruger mange pistolskud til fester. Samtidig står Kreta for mange grækere på fastlandet, som det gamle og hyggelige traditionelle Grækenland, hvor udviklingen stadigvæk ikke er i samme tempo som mange andre steder i Grækenland og derfor nydes af mange grækere fra Athen i ferier.

Afspærringerne på nationalvejen på Kreta fortsætter dog er man begyndt at åbne et par timer om dagen for at vise lidt mere hensyn til indbyggerne. På fastlandet er landmændene splittet -nogle har forladt afspærringerne efter offenliggørelsen af den økonomiske hjælp. Andre er ikke tilfredse og fortsætter afspærreringerne forskellige steder på fastlandet.

Landmændene på Kreta tager færgen til Athen iaften

-et foreløbig uvist antal landmænd som derefter kører igennem Athen og hen til landbrugsministeret. Færgeselskabet har vist der sympati med landmændene ved at give dem 50% rabat.

Fratrækning af moms samt kontrol med opkøbernes avance, er nogle af de krav som landmændene har på listen til landbrugsministeret.

Landbrugsministeren tager dog til møde i Bruzelles samme dag og vil ikke være i Athen når de mange landmænd kommer for, at vise deres utilfredshed med den nye landbrugspakke som ikke giver en bedring til landmændenes økonomi på Kreta.


Landbrugsministeren skal da ikke være bange for os -sagde en af talsmændene på Kreta -vi kommer ikke med sorte hættebeklædninger og kommer fredeligt for, at vise vores utilfredshed med regeringens løsningsforslag til bl.a de lave priser på landbrugsprodukter.

Mange tv medier fra Athen venter spændt på Kretensernes ankomst i Athen. Der er ikke oplyst antallet af traktore og biler, men uanset er der ikke nogen tvivl om, at de stolte og stædige Kretensere ikke vil ankomme til Athen ubemærket i den meget trafikerede hovedstad med 5 mill indbyggere.


Et antal på 1500 landmænd og ca 500 traktore og ladbiler sejlede søndag aften fra Kreta til Athen. Mangt og meget er forsøgt fra myndighedernes side, for at forhindre landmændenes ankomst i Athen, hvor man forventer mildt sagt et kaos i hovedstaden. Sidste forsøg var i havnen i Iraklion, hvor anklagemyndigheden troppede op sammen med politiet og forsøgte at stoppe landmændene ved, at påpege loven om, at dieselkøretøjer, ikke må køre i Athen. De måtte dog kaste håndklædet i ringen, for der var ingen lov der forbyder køretøjerne i, at være på færgen. Denne episode kastede- som kretenserne kalder det -"mere olie på ilden" og fik landmændene endnu mere opsat på at komme afsted til Athen. Efter sigende skulle loven dog være,at man ikke må køre rundt i Athen med dieselkøretøjer, men man må godt køre igennem.Tidligere har der været landmændsdemonstrationer med traktore i Athen fra nord Grækenland og der var slet ikke denne reaktion fra myndighederne så kretenserne føler sig endnu engang diskrimineret. Sidste diskrimination var, at Kretas landbrusprodukter var udelukket fra regeringens økonomiske støttepakke og som er derfor landmændene drager til Athen. Der har været rygter om at en stor politistyrke vil stå som velkomst i havnen, når færgen kommer i land og på den måde forsøge, at stoppe landmændene.Uden tvivl vil morgendagen byde på en usædvanlig dag i Athen.


Landmændenes ankomst til Pireaus ved Athen. Landmændene blev mødt at det maskerede græske politi som blokerede udgangen for de mange græske landmænd og landmændenes talsmand ventede på svar fra regeringen om at åbne afspærringen og fortælle dem hvilken vej de ønskede at landmændene skulle køre til landbrugsministeret for ikke at skabe for meget kaos på vejene i Athen. Da svaret kom, at der ikke vil blive åbnet for afspærringen -at landmændene skulle efterlade deres køretøjer i havnen og bruge fodtøjet hen til landbrugsministeret -startede traktore og ladbiler for at køre igennem afspærringen og det græske politi svarede igen med tåregas. Vreden og harmen er ubeskrivelig og 3 landmænd er kommet til skade og landmændene svarer igen med at kaste kartofler på politiet som svarer igen med tåregas.Tv kanalerne viser stor sympati for landmændene og alle udtaler ønsket om at lade landmændene køre til deres ønskede mål. De udsendte journalister i havnen forsøger grædende med tåregassens spor i øjnene, at formidle den kaotiske situation som er, at havneområdets eneste udgang er fuldstændig afspærret med store politibiler og politimænd der til stadighed bruger tåregas.

Landmændene er spærret inde i havneområdet og er opsat på ikke at give op i målet om at komme til landbrugsministeret i Athens centrum. En del landmænd har nu smadret noget af indhegningen, således at mange landmænd til fods er kommet ud på gaden udenfor havnen og afspærret vejen. Det ser endvidere ud til at landmændene planlægger endnu et forsøg på at komme igennem politiets afspærring i havnen idet de store traktore nu er kørt frem foran alle de små traktore som iøvrigt er præget af oliventræer der er sat fast på køretøjet ! -og det ser ud til at de vil forsøge at maskere sig mod tåregassen.

Der er ingen tvivl om,at den kretensiske mentalitet og stolthed igennem mange generationer vil sætte sine spor idag på fastlandet. Har man glemt de mange gange fra Historien, hvor Kretenserne selv kæmpede  bravt imod både tyrkere og tyskere så vil mange sikkert huske denne kampånd igen idag.

Landmændene fra resten af Grækenland er i disse timer ved at lave nye afspærringer og der er rygter om at mange af dem som ikke er langt fra Athen vil begynde at køre mod landbrugsministeret i Athen og på den måde vise deres støtte til de Kresentiske landmænd.


Landmændene er fortsat i havnen I pireaus og de støttes af mange borgmestere fra Kreta -fra mange mindre byer på Kreta men også Iraklions borgmester som tog med færgen iaftes sammen med landmændene og har udtalt at hun ikke forlader Pireaus før sidste landmand fra Kreta er sejlet tilbage til Kreta. I det hele taget er mange lokale kresentiske politikere taget til Pireuas for at støtte landmændene.

Juntatiden er igen på manges læber, som mange af de ældre græske landmænd har oplevet i 70erne. Politiet har fortsat spærret udgang og indgang i havneområdet og holder øje med landmændene fra helikoptere. De mange udtalelser har alle tilfælles, at den græske regering har krænket den kretensiske stolthed og gæstfrihed meget dybt ved at møde dem med politi og tåregas og en afspærring. Det kretensiske folk som altid åbner døren for alle med deres gæstfrihed og er stolte af denne -bliver mødt i deres eget land på denne måde. Det er en dyb krænkelse som ikke glemmes og som har fået landmændene til ikke at give op om de så skal blive på havnen i flere dage eller uger som de siger.Samtidig har andre landmænd fra Kreta samlet sig og omkring 1000 landmænd planlagt at drage til Athen fra Kreta i aften med båden for at støtte de andre landmænd. Uden nogen forklaring hvorfor -er det oplyst at alle både fra Kreta til Athen er aflyst ligeså vel som bådene fra Athen til Kreta. Derfor kan de mange landmænd fra Kreta ikke komme til Athen som planlagt.

landmændene kræver fortsat at politiet fjerner sig fra havnen så de kan komme igennem til landbrugsministeret eller at der kommer et møde istand med en minister. Derudover kræver de at de 2 landmænd som er blevet arresteret, at de skal lade disse gå.

De nu 1500 trætte og frysende landmænd, men stadigvæk med kampånden om at få deres mål igennem, har nu godkendt at de 4-5 repræsentanter for de kretensiske landmænd tager imod invitationen fra en minister om et møde på ministerkontoret.


Mødet mellem  repræsentanterne og en af ministerne førte ikke til, at bla priserne på de kretensiske produkter blev forhøjet så foreløbig er mange landmænd gået til ro på de 2 færger som er ejet af det kresentiske selskab Anek lines og som har været lagt til havnen ved athen, siden ankomsten imorges. Hvert øjeblik iaften eller imorgen fortsætter kampen for at få vores mål igennem er meldingen fra landmændene. Andre landmænd får det bedste ud af ventetiden og har her iaften dækket op med hjemmelavet raki -musik og ost i deres indespærrede område på havnen.

Hele aftenen har tvmedierne vist de chokerende filmklip fra imorges hvor politiet brugte tåregas mod landmændene og på en måde som tolkes meget agressivt -en kvindelig politiker fra Kreta og valgt til parlementet, forsøgte at stoppe politiet og kom så meget til skade at hun måtte sys med flere sting i benet.

Den mest tankevækkende scene var da politiet iklædt deres masker, sprøjtede med tåregas og en kretensisk landmand slå i vrede på politiet med sin traditionelle krogede fårestok.

Hele episoden har fået stemningen mellem de to politiske partier -Pasok og den siddende regering Nea Demokratia til at koge og ligesom ved optøjerne i athen for et stykke tid siden pga en 15 årigs død af politiskud -kræver Pasok endnu engang at regeringen udskriver valg. Statistiker viser i den sidste måneds tid, en stor tilbagegang for den siddende regering og de vil efter sigende have svært ved at vinde et valg idag.

Selvom landmændene fra starten, har gjort meget ud af, at påpege at dette er en fælles kamp uandet politisk holdning -hvad er meget sjældent her i Grækenland -så ved alle, at Pasok efter mange års tradition er landmandens parti, så den siddende regering ynder at udtale, at landmændenes demonstration og krav er dirigeret af det politiske parti Pasok. Mange i den græske befolkning viser dog sympati for landmændene selvom de ikke ønsker Pasok som regering.


Det viste sig, at der alligevel var et af de græske færgeselskaber, som igår sejlede fra Iraklion til Athen. Mange landmænd var samlet i havnen i Iraklion for at demonstrere pga behandlingen af de kretensiske landmænd i athen og mange af disse ville med færgen til Athen. Så snart landmændene nærmede sig færgen -skyndte færgepersonalet at skære rebene over som holdt færgen i land for på den måde, at komme hurtigere afsted uden nogen landmænd. Der lykkedes dog for omkring 100 landmænd at hoppe op på færgen og de er imorges kommet til pireaus for at støtte op om de andre landmænd.

Situationen i Pireaus havn er den samme som igår morges -politiet har afspærret ud og indgangen og landmændene planlægger i disse timer deres næste skridt. Borgmesteren fra Pireaus befinder sig blandt landmændene og fortæller de forskellige tv kanaler, at politiet skal trække sig tilbage -også fordi at deres tilstedeværelse er ulovlig. Der er en lov der lyder, at det kun er havnepolitiet som må være i havnen og ikke det speciele græske politi MAT som er der nu.

Harmen er stor idet den græske justitsminister som har været med til at beslutte udsendingen af Mat til havneområdet er valgt i Chania og kretenser. Kretenserne kræver hans øjeblikkelige afgang fra posten.


Landmændene har meddelt, at de ikke ønsker, at køre ind til centrum i Athen, men at de ønsker et møde i havnen med diverse ministrer og at politiet forlader havnen. Alle traktore er iøvrigt afspærret fra landmændene af det græske politi.

Der er foreløbig intet tegn på at politiet forlader området. Formanden for det politiske parti Pasok -Georgos Papandreo og søn af afdøde og tidligere ministerpræsident Andreas Papandreo har netop været i havnen og talt sympatien for landmændenes kamp.Talen blev kun på få minutter for det var tydeligt at han ikke kunne holde ud at være i området pga den meget overvældende tåregas der er brugt at politiet siden imorges. Der er nogle af landmændene som koger af raseri og råber diverse til politet som svarer igen med tåregas. Mange frygter et udbrud af vreden senere på dagen.


Efter lange møder, blev det besluttet at hvis politiet fjernede sig fra havnen, ville landmændene tage med færgerne hjem til Kreta iaften. Der blev erklæret et løfte fra de kretensiske landmænd, at de ville tage hjem til Kreta uden at køre ud med traktorene i Athen og uden at kaste noget efter politiet når de forlod havnen. Det store antal politimænd forlod til fods ved siden af deres store busser havnen og landmændene stod og så til uden at kaste så meget som en kapsel som man siger på græsk. Når en kretenser lover noget, er det ærefuldt at holde løftet. Landmændene var enige om, at de i det mindste havde fået opmærksomhed omkring deres problemer og at kampen fortsætter når de vender tilbage til Kreta.Alle gik ombord på de ialt 3 færger og færgerne gjore sig klar til at sejle medens alle landmændene så på tv kanalernes nyheder. Deriblandt fra det græske parlement hvor den græske justistminister valgt i Chania og kretenser holdt tale om at disse landmænd blot var de samme ballademagere som også har skabt ballade på andre tidspunkter. Derudover at landmændene burde være taknemmelige over at han havde været med til at sørger for,at politiet kom til havnen og afspærret denne, for ellers ville landmændene ikke have fået så meget medieopmærksomhed. Da landmændene havde hørt dette på tv fra færgerne som endnu ikke var sejlet fra havnen,gik alle igen ud af færgerne og kræver at Justitsministeren går af, ellers sejler de ikke tilbage til Kreta. Landmændenes talsmænd forsøger her og nu at få landmændene til igen at gå ombord på færgerne.

Før landmændene gik ombord på færgerne plantede man iøvrigt et af de mange medbragte oliventræer fra kreta -på havnen i Pireaus.

Det lykkedes for landmændenes talsmænd, at overbevise landmændene om, at tage med færgerne tilbage til Kreta sent igår aftes. Samtidig har landmændene på Kreta lavet en ny afspærring mellem Rethymnon og Chania til de får deres økonomiske krav igennem.Alternative omveje er dog mulige.


Der er ingen afspærringer på Kretas veje mere. Landmændene afventer nu svar i næste uge fra landbrugsministeret om deres krav bliver imødekommet.

Politimesteren fra Rethymnon blev interviewet

-af en lokal tv kanal forleden. Han viste et dokument fra 1977 fra Ministeret, som lovede at politistationen nu var så forfalden og gammel, at der skulle findes et andet sted til politistation. Dette er dog ikke sket og bygningen forfalder mere og mere. Politimesteren sagde bl.a "Det kan da ikke være rigtigt, at de ansatte på politikontoret, skal sidde med paraply, når det regner pga huller i taget".

Når man høster olivene fra de gamle oliventræer

-skal olivene selv falde ned på nettene og disse løftes når der er faldet en del ned og olivene samles på denne måde og lægges i sække som afleveres til olivenoliefabrikken. Nettene løftes ca 3-5 gange i løbet af olivenhøstsæsonen ca. nov-feb.

Der skal ca 4-5 kg oliven til at producere en liter olivenolie. Det store arbejde med indsamlingen af oliven i forhold til de store selskabers lave købspris (1.80 euro) er en del af utilfredsheden hos de græske landmænd, udover den lave pris på lam og andre landbrugsprodukter. Utilfredsheden vises bla på tirsdag hvor alle landets landmænd opfordres til at demonstrere.

Bliv du bare siddende på dine æg

-er direkte oversat af en meget brugt græsk ordvending -som udtrykkes, når man opfordrer en anden til ikke, at handle i en given situation. Og bruges både til kvinder og mænd !

En god potion olivenolie og et overskåret løg

-som gnides ind i huden på får og hunde er, hvad bønderne i landområderne bruger forebyggende og som behandling mod tæger på deres dyr.

De små ikoner på billedet bruges af grækerne

-når man beder om hjælp til en helgen (helgen er bindeleddet mellem mennesket og Vorherre) og ikonet købes og placeres i den helgens kirke, som man har valgt med en bøn om hjælp med det pågældende problem. Som man kan se på billedet, vælger man den kropsdel, hvor man er syg eller hele kroppen aftegnet. Disse ikoner bruges også af nogle til, at bede om en partner. Når man placerer ikonet i en kirke, lover man samtidig også, at man vil takke med en gave til kirken, når hjælpen er opnået. I nogle kirker kan man se ,diverse guldsmykker, som er givet til gave som tak for hjælpen.

I denne græske påskeweekend

-ønsker man ikke blot hinanden god påske, men i høj grad ønsker man hinanden" Kali Anastasi" -som betyder direkte oversat: "God sjæleoprejsning" som symbol på, at mennesket nu har muligheden for, at genfinde glæden igen efter en tid med lidelse -ligesom Jesus som efter sin lidelse på korset, genfødtes gennem sin opstandelse. Derfor er påsken for mange grækere, en tid som giver mulighed for en ny start med glæde samt renselse af krop og sjæl for gamle synder og negative tanker. Og fasten er en af måderne til, at opnå denne renselse.

Grækerne kæmper en brav kamp i disse dage

-med, at komme på arbejde uden benzin -fiskebådene ligger i havnen -butikker og ikke mindst apotekerne har mange tomme hylder, blot for at nævne en brøkdel af de problemer, Grækenland har pga strejken blandt lastbilchaufførene. Igår havde man møde blandt chaufførerne, hvorvidt man skulle tillade, at der i det mindste, blev bragt benzin ud til det benzintørlagte Grækenland. Dette skabte stor uenighed blandt chaufførerne, som havde forskellige meninger og dvs i nogle områder, vil der blive leveret benzin og andre ikke.Man frygter, at uenigheden kan skabe voldsomme sammestød mellem chaufførerne.

Strejken blandt lastbilchaufførene ser nu ud til at være slut

-og landets butikker og ikke mindst benzintanke, vil igen få leveret deres varer. Lastbilchaufførenes krav om 13% forhøjelse af deres løn blev her og nu kun forhøjet med 5% men en del af de andre krav blev opfyldt af regeringen -med stor kritik fra færdsels eksperter, idet reglerne som blev ophævet, gælder bl.a reglen om at lastbilerne ikke må transporter om fredagen -samt køre igennem tunneler.

I et varmt land som Grækenland, er kulde, ofte roden til meget ondt!

Dvs har man nogle skavanker -ondt i maven -ondt i benet -eller ondt hvor som helst -så er det ifølge de fleste grækere som regel pga, at man har været udsat for kulde eller træk. Idag, i dette øjeblik, hvor dette bliver skrevet, har jeg døve argriou fra landsbyen siddende ved siden af mig, som med højrystende stemme fortæller mig, at årsagen til, at jeg idag har hovedpine er, fordi jeg går med bare tæer!

Et stykke jern blev lagt indenfor døren

-i det nye hjem hos nygifte i gamle dage således, at manden trådte på dette efter brylluppet, som skulle gøre ham stærk som jern til, at klare ægteskabet.


Bland vand i din vin

-er direkte oversat af en meget brugt sætning, som siges når man enten opfører sig dumt eller tankeløst og ikke mindst, når en græker har et såkaldt temperamentsanfald.

Mange får er i disse dage meget glade

-idet de smutter over hegnet til mange grøntsagshaver og spiser hver en stump -men dette er også årsagen til vrede højrøstede stemmer i landsbyen, som ofte ender med en retsag mod en fåre ejer,som ikke har styr på sine hoppende får.

En måde at påkalde en græker ved dennes navn og dette på en kærlig måde

-kan man ændre lidt på endelsen af navnet -f.eks Michalis -siges der michalaki -Georgos -siges der Geogaki -og har man bedstemor som hedder yiayia ( udtales jaja) siges der yiayiaka......Denne udtalemåde bruges også meget til børn...

I disse dage er der mange fåreavlere på Kreta som klipper deres får

-og dette gøres som regel i fælleskab ved at man i landsbyerne mødes hos fåreavleren på en aftalt dag meget tidligt om morgenen og så bliver der klippet på rekordtid i fælleskab (mange bruger stadigvæk en almindelig gammeldags fåreklippesaks). Ind imellem bliver der serveret store mængder af den lokale vin og kogt lammelkød og det ender som regel med en ret så livlig fåreklipningsfest.

I gamle dage når man blev gift

-skulle bruden kaste et granatæble på muren til det nye hjem og antallet af kerner som blev siddende på muren, fortalte hvormange børn parret ville få.

Når grækerne drikker alkohol

-har de som regel 2 hovedregler til, at sørge for, at hovedet er klart næste dag. Den ene regel er,at man altid sørger for lidt spiseligt sammen med drikkelsen og den anden regel er, at man aldrig blander! Dvs er man f.eks begyndt, at drikke vin så holder man sig til det resten af aftenen. Derfor er det ikke sjældent, at grækerne ryster på hovedet, med en blanding af medlidenhed og forundring, når de mange feriegæsters blandede drikkevaner observeres.

Profeten Elias blev fejret forleden

-der blev holdt gudstjeneste i alle de små kirker som er bygget til ære for profeten. Profeten Elias har ry for at være den der sørger for, at der kommer oliven på træerne og derfor er det især fra denne dag, at man kan danne sig et indtryk af vinterens olivenhøst -om det bliver et såkaldt godt år eller ej udfra bl.a antallet af de små oliven der er kommet på træerne. Iøvrigt hedder oliven Eliάs på græsk.

En del af Rethymnons indbyggere er blevet trætte

-af at vente på kommunen laver de huller og ujævnheder, som præger byens gader, så forleden organiserede man en malerdag, hvor alle huller og ujævnheder blev markeret med rød maling og på denne måde skabe opmærksomhed på de mange huller og ujævnheder.

Vindruerne er nu ved at skulle høstes

-og mange laver en dessert af den friskpressede vinsaft, som hedder Moustalevria -en geleartig brunlig masse som bla sælges hos bagerne. Den friskpressede vinsaft koges op -afskummes og står til næste dag. Derefter koges den op igen sammen med enten majsmel eller fint semulje og der røres indtil den begynder, at stivne, hvorefter man hælder massen op i små serveringsskåle og pyntes med kanel, valnødder og sesam. (ca. 7 dele vinsaft - 1 del semulje) Velbekommen!

Vejret de første 6 dage af august måned

-er ifølge en gammel græsk tro og mange grækere stadigvæk idag -en vejrudsigt for næste år! Formiddagens vejr den 1 august er en ledetråd for vejret den næste januar måned. Eftermiddagens vejr den 1 august er ledetråd for vejret den næstkommende februar måned osv... Naturligvis er det ikke temperaturen, men især vind og skydækkke, der lægges mærke til -ikke mindst af de mange græske landmænd samt fiskere.

Det er desværre ikke noget godt år for landmændene

-som har vindruer der jo i denne måned bliver høstet og solgt. Med en pris på kun 30 cents pr kg, er der mange der ikke høster deres vindruer, fordi det kan ikke betale sig i forhold til arbejdskraften der kræves. Det forventes, at mange vil lade deres vinmarker passe sig selv til næste år og forsøge at få indtægt på anden vis.

Har man græske gæster til middag

-er det vigtigt, at man ikke fjerner hverken tallerkner eller mad før gæsterne er gået! Det er nemlig meget uhøfligt, at fjerne- for det betyder det samme som, at sige, "at nu kan I godt tage hjem igen".

Man vil ofte se hvide træstammer på Kreta

-og dette er fordi, at man kalker de unge træer for, at beskytte det mod diverse insekter og varmen også. Er det et ældre træ er det som regel fordi, at man synes det ser pænt ud. I det hele taget kalker man når der skal være ekstra flot -f.eks op til påsken, kalker de fleste grækere i landsbyerne både hus -noget af gader og fortorve!

Der findes et grønt insekt

som har ry for at lugte ret grimt, hvis man kommer til at træde på det. Kretenserne kalder dette insekt for( direkte oversat) præstens kones prutter. Jeg har forgæves forsøgt, at få svar på årsagen til denne betegnelse udover et forventet mandesvar!

Jeg har nu fået den første forklaring på denne betegnelse og den lyder: præstens kone skal gøre mange ting i skjul for at holde den pæne præstefacade og deriblandt også sine prutter (som om alle andre prutter åbentlyst!?) og insektet ser ikke umiddelbart ud til, at indeholde så megen dårlig lugt -så sammenligningen går simpelthen ud på, at begge skjuler deres lugte gennem en pænere facade. Dette var som sagt den første forklaring jeg har fået-måske kommer der flere!

Hvor meget salt der skal tilsættes når der syltes grønne oliven

Svaret kommer fra den græske del af familien som står for salt tilsætningen. Først finder man et nylagt hønseæg -altså lagt samme dag! Derefter hælder man vand i den beholder, hvor man ønsker, at opbevare sine oliven og hælder så meget salt i vandet, indtil ægget, (som man har placeret i vandet) dukker så meget op på overfladen, at det fylder en 2 euro mønt i omkreds på overfladen af vandet! Efter aftale, kan man få et frisk æg fra vores landsted .Go Weekend!

Det er nu besluttet af give økonomisk støtte til den nu 95 år gamle markedsbygning i Chania.

Beløbet rækker dog ikke langt i forhold til de reperationer der er behov for. Man regner med at starte med taget, hvor det mange steder regner ned i hallens butikker.

De større byer på Kreta har nu fået cykelstier

-mange steder markeret med en rødlig farve. En stor indsats gøres for at få flere indbyggere til at cykle ikke mindst skolebørnene. Der er dog mange, især blandt den ældre befolkning som endnu ikke har vænnet sig til cykelstierne og bruger dem som fortov.

De græske haver er i denne tid (Januar) præget af store orangefarvede græskar som bla spises ved, at man skærer dem i stykker og paneres i mel og steges på panden i olivenolie.

Det har nu i 18 år aldrig lykkedes mig

-at få svar fra en fåreejer om, hvormange får han ejer -sågar min egen mand kommer med et uklart svar. Det bringer uheld, at oplyse om det præcise antal- ihvertfald her i Rethymnonområdet. Årsagen er dels pga troen på det onde øje -at man ved, at beundre f.eks en mands antal får kan skade fårene. For de af jer, som ikke kender til det onde øje, er en af radioudsendelserne om dette emne (se link nederst på siden). God weekend her fra lidt sol -lidt regn og mellem 16 og 24 grader.

Mange Kretensiske landmænd har lidt svært ved, at forstå Vorherre i disse dage

Endelig kom der langt om længe regn til de meget tørstige oliven, men regnen kom i så store mængder og med en kraftig storm samtidig, at mange skader er sket på oliventræerne idet mange grene er knækket og samtidig er der sket oversvømmelser på den østlige sydkyst, hvor størstedelen af drivhusene med grøntsager er ødelagt af det kraftige regn og stormvejr.

Idag har de lokale nyhedskanaler fra Kreta meddelt

-at der er kommet 40 kameraer langs nationalvejen østpå, som skal tage billeder af de alt for hurtigkørerende bilister. Da grækerne ikke kender til disse,er kameraernes funktion blevet meget detaljeret forklaret -blandt andet, at der også kan tages klare billeder efter mørkets frembrud! Mange af de lokale indbyggeres kommentarer var, at dette var noget pjat, for kommunerne burde da lave vejene ordentligt,så man ikke behøvede, at køre så stærkt ??!!!

De Græske medier er nu begyndt at forberede grækerne på ikkerygeloven

-som træder i kraft fra den 1-1 2010. Af mange journalister bliver den ny lov omtalt med et humoristisk ansigtsudtryk som om, at dette må da være en joke at tro, at grækerne vil overholde denne lov. Meget høje bøder ( 300 euro for en ryger) og evt et specielt "bødeteam" er nogle af de foranstaltninger som regeringen foreløbig har taget og der vil helt sikkert komme flere med tiden -ligesom grækerne med tiden -sikkert vil finde på alle mulige måder at sno sig udenom dette forbud. Det er i grækernes natur, at finde udveje af forbud og den personlige frihedsberøvelse -ligesom da alkohol testen kom til Grækenland -den historie fortælles en anden dag !

Landmændene på Kreta er i disse dage ret så desperate

-for deres oliventræer har brug for regn efter en lang og tør sommer samt ikke mindst pga et varmt efterår. Iøjeblikket er mange oliven tørre og små og giver ikke megen olie. Mange taler om en stor katastrofe for de mange landmænd der er afhængig af en god olivenhøst.

1/11. I disse dage har grækerne igen fundet badetøjet frem

-idet der på Kreta er målt op til 32 grader som er ret usædvanligt på denne tid af året, hvor efterårsfarverne præger den græske natur.

Det græske ord Pandopolio kommer fra ordet Panda

-som betyder alt. Dette er betegnelesen for de traditionelle gamle købmænd, som har ry for at sælge alt mellem himmel og jord. Der findes stadigvæk et par stykker rundt omkring på Kreta idag. Her fra topolia(billedet)

I et græsk morgenprogram kunne man forleden høre en græsk pensionist

-fortælle om,at han havde været nødt til at holde ind til siden i sin bil og begive sig hen i et nærliggende buskområde for at "gå på toilettet" da han ikke kunne holde sig længere. Da han kom tilbage til sin bil, havde han fået en parkeringsbøde på 80 euro. Han begav sig til politistationen hvor han forklarede årsagen til den ulovlige parkering, hvor politibetjenten såmænd gerne ville slette bøden, hvis der blev fremvist bevismateriale.

Forleden viste jeg min mand et billede

-som jeg havde taget af et af de mange får han har og spurgte hvem det var. Svaret kom prompte -det er irenjo efter navnet ireni - hun stjæler fra de andre får -skal altid være først når de er ude og gå og og og....Sådan er der navne på og historier om alle får i flokken, så der skal vist ikke megen fantasi til -at forstå hvorfor der altid er en undskyldning eller 2 for ikke at slagte får og lam her på landstedet.

Til alle jer, som holder ferie i det Græske ! Husk GMT tiden ! -Greek Maybe Time-Græsk Måske Tid !

Karen Helsted
Karenhelsted@dinkretaferie.dk
+4550377228